Born To Run!

Hej hej!

Få böcker har inspirerat mig så mycket som Christopher McDougall's bok "Born To Run". Boken uppmuntrar till att kasta av sig sina uppbyggda och stabiliserade löparskor och istället börja springa barfota, så som vi evolutionärt var byggda att springa.

Det är en helt fantastisk bok som verkligen fått mig att fundera på hur man egentligen springer. Det fick mig också att fundera på hur det kommer sig att vi som springer med dessa uppbyggda skor kan få så mycket skador medan ultraloppslöpare i Mexico inte får samma skador trots att de springer mycket mer, längre och i betydligt mindre stötdämpade skor. Vad beror det på?

Alla våra "vanliga" löparskor är framtagna för att vi ska kunna springa med hälen först. Detta är ingen naturlig rörelse utan ett sätt vi kan springa på tack vare våra uppbyggda skor med tjock sula. Skulle vi försöka med samma sak barfota skulle det inte gå för att belastningen på hälen blir för stor, en belastning som inte är naturlig för kroppen. När vi springer utan skor landar vi mer på hela foten och inte på hälen. Detta är mycket mer skonsamt för kroppen och på så sätt förebygger man även löprelaterade skador. Att springa barfota, eller med en tunn sula, gör även att man känner av underlaget bättre vilket gör att de små musklerna i foten som stabiliserar förbättras och blir starkare.

Jag är övertygad om att springa barfota är mer skadeförebyggande och bättre för kroppen. Ju sämre skor desto bättre, dvs. ju mindre stöd, stötdämpning och uppbyggnad desto mer naturligt blir det för din kropp. Nu ska jag ta mina vibram fivefingers ut på en rundtur :) och läs boken! Det kommer förändra ditt liv!


Mors dag

Nu sitter jag på tunnelbanan in till jobbet, ska bli skönt att sysselsätta sig lite. Efter det här fullspäckade läsåret på KTH vet jag knappt hur man gör när man är ledig, så det ska faktiskt bli skönt att komma till jobbet och ha något att göra. Synd att stänga in sig på ett gym bara när det är så fint väder ute, vi får se hur mycket kunder som dyker upp :) Efter jobbet ska jag åka hem till familjen i Vallentuna och äta mors dagsmiddag. Glöm inte att gratulera era mammor idag!

Än så länge går det bra att avstå från godis. När jag känner mig lite sugen tänker jag på hur ogärna jag vill färga håret och sedan känns det bättre ;) Hur går det för dig Janni? :)


Myskväll med Bästis kryddat med en vadslagning

Nu var det länge sedan jag skrev något här men jag tänkte plocka upp det nu under åtminstone 1 månad :)

Sitter i skrivande stund på tunnelbanan på väg hem från min finaste bästa vän Janni. Vi har tillbringar kvällen med en massa gott och Pretty Little Liars. Hur mysigt som helst! Vi smygstartade sommarlovet med att skåla i lite Asti och passade samtidigt på att fira Janni som blev faster åt en liten pojke idag <3

Men åter till varför jag börjar skriva igen. Jag och Janni har slagit vad; under en månads tid ska hon avstå från shopping och jag avstå från socker. Misslyckas vi kommer Janni få färga mitt hår(!!!) och Janni måste springa en 8 km runda med mig. Lyckas vi däremot väntar en belöning för oss båda. Vad det blir visar sig.

Så för min del är det godisstopp fram tills 24 juni! Det här ska bli intressant...

Hej Då smågodis!


RSS 2.0